Geen perfecte formule voor zoekrangschikkingen

Daniel Zijlstra


In een recente verklaring op sociale media herinnert Google’s Search Liaison eraan dat er geen ‘perfecte pagina’-formule bestaat die websites moeten volgen om goed te scoren in de zoekresultaten.

De stelling begint:

“Vandaag wilde ik iets vertellen over de overtuiging dat er een soort ‘perfecte pagina’-formule bestaat die moet worden gebruikt om hoog te scoren in Google Zoeken.”

Google verduidelijkt dat er geen universele rangschikkingsformule bestaat, ondanks beweringen dat specifieke woordenaantallen, paginastructuren of andere optimalisaties een hoge plaatsing kunnen garanderen.

De verklaring vervolgt:

‘Dat is niet zo, en niemand zou het gevoel moeten hebben dat ze moeten werken volgens een of andere mythische formule. Het is een overtuiging die teruggaat tot voordat Google populair was.”

Lezen: Is het aantal woorden echt belangrijk voor SEO-inhoud?

SEO-mythes wegnemen

SEO-tools van derden adviseren vaak om pagina’s op specifieke manieren samen te stellen om succesvol te zijn in de zoekresultaten. Google beweert echter dat deze tools geen rankings kunnen voorspellen.

Het advies van de tools is vaak gebaseerd op het vinden van gemiddelden tussen toppagina’s, terwijl het algoritme van Google overeenkomsten en unieke verschillen waardeert.

“Advies van derden, zelfs nieuwsartikelen, kunnen iets suggereren. Het opvolgen van dergelijk advies garandeert geen toppositie. Bovendien zijn dergelijke voorspellingen en adviezen vaak gebaseerd op het kijken naar gemiddelden, wat voorbijgaat aan het punt dat totaal verschillende en unieke pagina’s succesvol kunnen zijn in de zoekresultaten.”

In plaats van formules is het advies van Google om zich te concentreren op behulpzaam en relevant zijn voor gebruikers.

Als de naamregel van een auteur bijvoorbeeld past bij het doel van een pagina voor de lezers, neem deze dan op, maar niet omdat dit de ranking zou kunnen verbeteren.

De verklaring van de Liaison concludeert:

“Het belangrijkste advies van Google is om je te concentreren op het doen van dingen voor uw lezers dat is nuttig. Als het bijvoorbeeld zinvol is dat uw lezers een naamregel voor een artikel zien (en dat zou kunnen!), doe dat dan voor hen. Doe het niet omdat je hebt gehoord dat het hebben van een naamregel je beter scoort in Google (dat is niet het geval).

Zet uw lezers en publiek op de eerste plaats. Wees behulpzaam voor hen. Als je dit doet, als je dingen voor hen doet, is de kans groter dat je je aansluit bij compleet andere signalen die we gebruiken om inhoud te belonen.”

Belangrijkste leerpunten

De belangrijkste conclusie van de boodschap van Google is dat de lezer centraal staat.

Voor degenen die hopen op die ene perfecte blauwdruk voor gegarandeerde rankings, blijft de boodschap van Google consistent: zo’n formule bestaat niet. Maar inhoud creëren die echt zijn doel dient? Dat wordt nog steeds beloond.


Uitgelichte afbeelding: egaranugrah/ShutterstockSource link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment