Google Ranking Bug verlaagt sites in het weekend

Daniel Zijlstra


Meerdere Google-ondersteuningsforumdiscussies vestigen de aandacht op een mogelijke bug in het algoritme van Google die ervoor zorgt dat geselecteerde generieke topniveaudomeinen (gTLD’s) volledig verdwijnen van de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). Meerdere uitgevers met hetzelfde soort gTLD melden exact dezelfde Google Weekend Ranking Bug.

Wat ze allemaal gemeen hebben is het type domeinnaam en een volledige verdwijning uit de SERP’s van Google dit weekend, waarbij sommige niet eens in staat zijn om op hun sitenaam te scoren.

Dit probleem kwam aan het licht in een tweet van Olesia Korobka (@Giridja):

Deze problemen zijn van invloed op een vorm van gTLD’s die ook bekend staan ​​als Generieke topniveaudomeinen uit het ICANN-tijdperk. Dit zijn domeinen zoals .academy, .car, .care, etc.

De persoon die het probleem onlangs heeft gemeld, deelde een grafiek waaruit blijkt dat het verkeer naar de site ongeveer elk weekend crasht en vervolgens op maandag terugkeert. Ze meldden dat dit patroon in november begon.

Is dit een kwaliteitsprobleem?

Naar mijn mening lijkt dit niet op een kwaliteitsprobleem. Een kwaliteitsprobleem heeft elke dag van de week en de hele maand invloed op de rankings.

De Google Weekend Ranking Bug is beperkt tot bepaalde soorten domeinen en alleen in het weekend.

Is dit een cyclisch probleem?

Een redelijke veronderstelling is dat het verkeer in het weekend misschien opdroogt, dat is volkomen normaal, toch?

Maar het is niet alleen het verkeer dat in het weekend afneemt, het zijn ook de daadwerkelijke ranglijsten, inclusief de naam van de website. Het lijkt alsof elk weekend een volledige de-indexering plaatsvindt. Bovendien lijkt dit te gebeuren met specifieke soorten generieke topniveaudomeinen.

Dus nee, dit is geen normaal verkeersverschijnsel in het weekend.

Bug in Google Weekend-ranglijst

De persoon die de ondersteuningsvraag voor Google plaatste, vermeldde 14 URL’s van andere ondersteuningsthreads gerelateerd aan gTLD’s die vergelijkbare problemen ondervonden, waarvan negen van de 14, 64%, afkomstig waren uit januari 2024 en de vroegst genoemde dateerde van 24-11-2023. .

We kunnen niet aannemen dat dit een volledige lijst met ondersteunende discussies over dit onderwerp is, maar het lijkt buitengewoon dat er zoveel van dit jaar zijn die hetzelfde vreemde patroon van de-indexering in het weekend ervaren en dat dit gebeurt met dit specifieke soort zoekwoorden gTLD’s.

Een voorbeeld van rapporten over rangschikkingsafwijkingen

Van 1/3/2024Een uitgever met een .consulting gTLD schreef:

“Het lijkt erop dat onze bedrijfswebsite elke paar dagen uit de zoekresultaten van Google verdwijnt, met als gevolg een aanzienlijk bezoekersverlies. Geen van onze webpagina’s wordt tijdens deze periodes op Google weergegeven en we hebben moeite om de oorzaak van dit terugkerende probleem te begrijpen.’

Van eind decemberdeelde een andere uitgever met een .club gTLD een schermafdruk uit hun Search Console die een vergelijkbare crash- en rangcyclus laat zien.

Screenshot van het de-indexeringspatroon

Van 15/12/2023:

“Elk weekend daalt het verkeer
Sinds 2 weken begon ons verkeer elk weekend te dalen.
Het is niet zozeer de daling; minder verkeer in het weekend is normaal. Het is de context die heel vreemd is: we hebben gemerkt dat pagina’s van onze site niet verschijnen bij de zoekwoorden waar ze normaal gesproken goed op scoren. Dit omvat onze merknaam; de site verdwijnt rond vrijdag uit de SERP’s en is zondag/maandag weer terug.”

Van 5 januari 2024:

“Mijn site verliest meerdere dagen per week zijn positie op de resultatenpagina van Google!

Na 22 november 2023 verloor deze site (geredigeerd vanwege privacy) zijn positie op SERP voor een paar dagen en werd op 22 november weer normaal! Dit gebeurde op 7 december en weer normaal op 11 december (!) en nog 4 keer herhaald tot nu toe!

Hierbij heb ik alle waarschijnlijkheden gecontroleerd, zoals: Er zijn geen problemen met handmatige acties en het rapport over beveiligingsproblemen. Er zijn geen kritische problemen met enig rapport over het SGR.

Ook in het URL-inspectierapport (Google-index en live test) (geredigeerd om privacyredenen) staat op Google en is ook beschikbaar voor Google. Deze site presteerde ongeveer 2 jaar vóór dit probleem goed en bereikte 60.000 klikken in 28 dagen!

Merk op dat toen dit probleem zich voordeed, de lijst “sitemap lezen” leeg werd, maar ik weet niet zeker of dit het probleem is of niet!”

Vanaf 5 januari 2024 een uitgever met een .care gTLD die hetzelfde probleem ondervond, reageerde op een ondersteuningsthread over dit probleem:

“100% hetzelfde probleem – ook andere Duitse en internationale gevallen.

Zoals u zei: experts negeren het feit dat de site periodiek terugkeert naar zijn vorige posities en dat sites van geen betere kwaliteit de site vervangen die is uitgevallen.”

Er is er nog één vanaf 8 januari 2024 dat staat op de .life gTLD:

“Willekeurig dagelijks indexeren/deindexeren van onze site + impact op bedrijfsprofiel
Hallo,
Vanaf eind november ervaren we vreemde resultaten in ons prestatierapport; het is geen seizoensdaling.
We hebben geen enkel probleem met handmatige acties, noch met beveiligingsproblemen, het indexeren ziet er normaal uit.”

Die persoon plaatste een schermafdruk:

Screenshot van verliezen in de weekendranglijst

Waarom vallen websites in het weekend uit?

Er is een oud probleem dat teruggaat tot de begindagen van Google, waarbij een domein vast kwam te zitten in een ranking-loop en een maand lang werd gedeïndexeerd en dan een week lang terugkeerde en dan helemaal opnieuw verdween, zelfs niet in de ranking voor zijn domeinnaam . Ik zag dit voor het eerst rond 2003 of 2004 en de oorzaak hiervan was dat het domein een geschiedenis van spam had en om de een of andere reden wilde die status niet verdwijnen. Google heeft het probleem pas twintig jaar later erkend. Ik noemde het een Legacy Domain Penalty.

John Mueller van Google merkte op over de Legacy Domain Penalty:

“Het andere dat ik heel, heel zelden heb gezien, is dat een site vastloopt in een soort vreemde tussentoestand in onze systemen, waardoor…

…op een gegeven moment hebben onze algoritmen de website beoordeeld en vonden deze absoluut verschrikkelijk, en om welke reden dan ook duurde het erg lang voordat die delen van de algoritmen weer werden bijgewerkt.”

Hoewel er een overeenkomst is tussen het gTLD-rang- en crashpatroon uit het ICANN-tijdperk en de oude domeinboete, vermoed ik dat dit waarschijnlijk niet hetzelfde probleem is. Deze passen allemaal in een patroon van domeinen uit het ICANN-tijdperk die in het weekend een de-indexering ondergaan. De oude domeinboete was een de-indexering die de hele maand plaatsvond, met uitzondering van een paar dagen per maand.

Wat het ook is, het klinkt alsof het een bug in de systemen van Google kan zijn als gevolg van iets nieuws dat in hun algoritmen is geïntroduceerd en dat nu een onbedoeld effect heeft.

Lees hier de originele ondersteuningsthread:

Periodieke verdwijning van de website uit de zoekresultaten van Google

Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Jaaak

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment