Google stopt met gecachte sitelinks en duwt gebruikers richting Wayback Machine

Daniel Zijlstra


Google heeft officieel de “cached” linkfunctie stopgezet waarmee gebruikers toegang kregen tot gearchiveerde back-ups van websites.

De in het cachegeheugen opgeslagen links waren al lang een onderdeel van Google Zoeken en fungeerden als een manier om niet-beschikbare of gewijzigde webpagina’s te bekijken.

“Het was bedoeld om mensen te helpen toegang te krijgen tot pagina’s, terwijl je er vroeger vaak niet op kon vertrouwen dat een pagina werd geladen. Tegenwoordig zijn de zaken enorm verbeterd. Daarom werd besloten om het stop te zetten”, zegt Google Search Liaison Danny Sullivan in een stelling bevestiging van de wijziging.

Sullivan noemde de mogelijkheid dat Google zou samenwerken met de Wayback Machine van het Internet Archive om historische versies van webpagina’s weer te geven in de functie ‘About This Result’ van Google. Hij verduidelijkte echter dat deze discussies nog gaande zijn en dat elke samenwerking onbevestigd is.

Voor website-eigenaren en ontwikkelaars die willen zien hoe de crawler van Google hun pagina’s interpreteert, raadt Sullivan aan om de URL Inspector-tool in Google Search Console te gebruiken, die beschikbaar blijft als hulpmiddel.

De kosten van gegevensopslag

Voorheen waren in de cache opgeslagen links toegankelijk via een vervolgkeuzemenu naast elk zoekresultaat. Terwijl de webcrawler van Google het internet indexeerde, maakte het back-ups van websites – wat neerkwam op een archief van veel van de internetinhoud.

Met de recente focus van Google op kostenbesparingen zal het verwijderen van deze cachegegevens computerbronnen vrijmaken.

De functie voor gecachte koppelingen is de afgelopen maanden sporadisch verdwenen. Momenteel zijn er geen cachelinks zichtbaar in de zoekresultaten van Google. Alle Google-ondersteuningspagina’s met betrekking tot in het cachegeheugen opgeslagen links zijn ook verwijderd.

De steeds grotere rol van het internetarchief

Nu Google de gecachte links stopzet, valt het archiveren van websites grotendeels in handen van het Internet Archive en zijn Wayback Machine.

Browserextensies zoals de officiële Wayback Machine Verlenging stellen gebruikers in staat gearchiveerde kopieën van sites eenvoudig te bekijken.

De Wayback Machine Extension biedt functies om webpagina’s op te slaan, ontbrekende pagina’s te herstellen, gedigitaliseerde boeken te lezen, gearchiveerde links op sociale media te delen en meer. De meeste functies werken zonder dat je een account nodig hebt.

Persoonlijke cachekoppelingen bouwen

Er bestaat een alternatief voor gebruikers die toch toegang willen krijgen tot pagina’s in de cache. Als u ‘cache:’ plus een URL in Google Zoeken typt, kunnen nog steeds enkele in de cache opgeslagen versies worden weergegeven.

Bovendien kunt u uw eigen cachelinks maken door een website-URL toe te voegen aan “

Vooruit kijken

Het besluit van Google om zijn webcaching-service stop te zetten, duidt op een verandering in de manier waarop online-inhoud in de loop van de tijd wordt opgeslagen en beschikbaar wordt gesteld. Nu Google deze functie heeft verwijderd, ligt de verantwoordelijkheid voor het behoud van oude versies van webpagina’s en het intact houden van de internetgeschiedenis zwaarder bij groepen als het internetarchief.

Terwijl de online wereld zich snel blijft ontwikkelen, zullen entiteiten zoals het Archief, die opzettelijk caches van websites en gegevens bijhouden, alleen maar belangrijker worden voor het bijhouden van het verleden van het internet.


Uitgelichte afbeelding: Sharaf Maksumov/Shutterstock

Source link

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment